donderdag, 25. juli 2013 - 16:25 Update: 03-07-2014 0:54

Tijgermug duikt op bij bandenhandel in Oss

Foto van gebruikte banden importeur | Archief EHF
Foto: Archief EHF

In Oss is bij een importeur van gebruikte banden een Aziatische tijgermug aangetroffen. Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag.

De NVWA is gestart met de bestrijding van de exotische muggen op het industrieterrein in Oss. De tijgermug werd daar tijdens een reguliere controle aangetroffen. 'De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de muggen zich vestigen in Nederland', aldus de NVWA.

Bij de in Nederland onderzochte exotische muggen zijn geen ziekteverwekkende virussen aangetroffen. Het risico dat in Nederland exotische muggen aanwezig zijn die drager zijn van ziekteverwekkende virussen is erg klein. In het buitenland is het wel bekend dat exotische muggen mogelijk ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren.

Om te voorkomen dat de exotische muggen zich op de locatie in Oss verder vermenigvuldigen en verspreiden, is gekozen voor actieve bestrijding. De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië maar komt inmiddels ook voor in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa.

In 2009 is de NVWA begonnen met het structureel monitoren op mogelijk aanwezige exotische muggensoorten op bedrijven in Nederland die gebruikte banden importeren. Er zijn op deze bedrijven sindsdien 3 verschillende exotische muggensoorten aangetroffen: de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse rots-poelmug en de gele koortsmug. Op deze bedrijven en in hun directe omgeving zijn deze muggen na de vondst bestreden. 

Omwonenden
De NVWA bestrijdt de exotische muggen met middelen die zowel larven als volwassen muggen doden. Directbetrokkenen en omwonenden van het bedrijf in Oss ontvangen van de gemeente een brief over de bestrijding door de NVWA.