donderdag, 1. augustus 2013 - 10:43 Update: 03-07-2014 0:54

Tijgermug na Oss nu ook in Weert en Montfoort gesignaleert

Tijgermug na Oss nu ook in Weert en Montfoort gesignaleert
Tijgermug na Oss nu ook in Weert en Montfoort gesignaleert
Montfoort

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start met de bestrijding van exotische muggen op een industrieterrein in Weert en in Montfoort.

De NVWA trof daar tijdens een reguliere controle een Aziatische tijgermug aan bij een importeur van gebruikte banden, evenals 2 weken geleden in Oss. De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de muggen zich vestigen in Nederland.

Bij de in Nederland onderzochte exotische muggen zijn geen ziekteverwekkende virussen aangetroffen. Het risico dat in Nederland exotische muggen aanwezig zijn die drager zijn van ziekteverwekkende virussen is erg klein. In het buitenland is het wel bekend dat exotische muggen mogelijk ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren.

Om te voorkomen dat de exotische muggen zich op de genoemde locaties verder vermenigvuldigen en verspreiden, is gekozen voor actieve bestrijding. De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië maar komt inmiddels ook voor in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa.

In 2009 is de NVWA begonnen met het structureel monitoren op mogelijk aanwezige exotische muggensoorten op bedrijven in Nederland die gebruikte banden importeren. Er zijn op deze bedrijven sindsdien 3 verschillende exotische muggensoorten aangetroffen: de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse rots-poelmug en de gele koortsmug. Op deze bedrijven en in hun directe omgeving zijn deze muggen na de vondst bestreden.

De NVWA bestrijdt de exotische muggen met middelen die zowel larven als volwassen muggen doden. Directbetrokkenen en omwonenden van het bedrijf in Weert en Montfoort ontvangen van de gemeente een brief over de bestrijding door de NVWA.

Provincie: