woensdag, 16. oktober 2013 - 8:00 Update: 03-07-2014 0:50

Timmermans roept Russische ambassadeur op het matje

Foto van Frans Timimermans | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Dinsdagavond is een Nederlandse diplomaat in zijn woning in Moskou mishandeld.

Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Twee personen wisten het huis van de diplomaat binnen te dringen. Volgens sommige Russische media zouden zij zich hebben voorgedaan als elektriciens. De diplomaat raakte lichtgewond, maar kon zelf de politie bellen. Het slachtoffer is de tweede man van de ambassade, Onno Elderenbosch. Russische media hebben gezegd dat de mannen met lippenstift een hart op de spiegel hadden geklad met de letters LGBT, een aanduiding voor homo's en transseksuelen.

Timmermans

Op Facebook heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken via een bericht laten weten dat hij de diplomaat gebeld heeft en de Russische ambassadeur in Den Haag heeft ontboden. Timmermans op Facebook:'Ik heb hem gebeld, hij maakt het inmiddels goed.' En  verder 'Ik heb de Russische ambassadeur in Den Haag laten ontbieden. Nederland vraagt opheldering van de Russische autoriteiten over dit incident. Onze mensen moeten veilig kunnen werken daar en ik wil de verzekering dat de Russische autoriteiten hun verantwoordelijkheid op dat punt nemen.'

Inmiddels hebben al verschillende Kamerleden op het incident gereageerd. Voor Kamerleden van de PvdA en D66 is het voorval aanleiding om het Nederland-Ruslandjaar stil te leggen:PvdA-Kamerlid MIchiel Servaes: Nederland-Ruslandjaar kan wat mij betreft voorlopig 'on hold'. Eerst opheldering en garanties voor veiligheid Nederlandse diplomaten. En D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma:Wat D66 betreft betekent dit het einde van het Nederland-Rusland jaar.