zaterdag, 19. oktober 2013 - 8:58 Update: 03-07-2014 0:50

TNO onderzoekt gevaarlijke stoffen uit woning Ede

Foto van forensisch onderszoek | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Ede

Alle vermoedelijk gevaarlijke stoffen in de kelderbox van een woning aan de Bijsterveld in Ede zijn door het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO) afgevoerd naar gespecialiseerde laboratoria voor nader onderzoek.

TNO onderzoekt stoffen
Bij metingen die zowel in de kelder als in de woning zijn gedaan, blijkt dat er GEEN gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. De stoffen die zijn afgevoerd, worden onderzocht.  Dit onderzoek wordt door TNO uitgevoerd.

Op dit moment is nog niet duidelijk om welke stoffen het exact gaat. Ook is er nog niets te zeggen over de hoeveelheid stoffen die zijn aangetroffen. Het vermoeden is dat het gaat om strijdgassen. Dit maakt de gemeente Ede bekend.

De bewoners van de woningen die uit voorzorg ontruimd waren, kunnen weer naar huis terugkeren. Veel van deze mensen hebben onderdak gevonden bij familie en vrienden. De gemeente Ede heeft voor 23 mensen een hotelovernachting geregeld. De politie is in de kelderbox gaan kijken, na een tip van de broer van de eigenaar.

De eigenaar is kortgeleden overleden. In een verzegelde brief heeft hij zijn broer laten weten dat hij in de kelderbox diverse gevaarlijke stoffen bewaarde. Hij schreef over de aanwezigheid van mosterdgas en twee vergelijkbare stoffen. In de kelderbox zijn dozen aangetroffen waarin de stoffen zouden kunnen zitten. Hoe de man aan de stoffen kon komen, is niet bekend. Dit wordt onderzocht.  Voor vragen kunnen de bewoners bellen naar 14 0318.

Om 9.30 uur is er een persconferentie in de Raadzaal van het Raadhuis Bestuurscentrum, Bergstraat 4 in Ede.

Provincie: