woensdag, 17. juli 2013 - 18:04 Update: 03-07-2014 0:54

Toeloop op huisartsen jonge kinderen met vlekjes

Foto van huisartspraktijk | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

De mazelenepidemie die op dit moment heerst leidt tot een verhoging van het aantal bezoeken van jonge kinderen aan de huisarts.

Dit meldt het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL woensdag.
 
Plotselinge huiduitslag
‘Verontruste ouders die bij hun kind een plotselinge huiduitslag constateren, stappen eerder dan gebruikelijk naar de huisarts’, aldus NIVEL. Bij kinderen die zijn gevaccineerd tegen de mazelen is extra ongerustheid niet nodig. Bij ingeente kinderen met ‘vlekjes’ blijkt het vaak om infecties als de vijfde of zesde ziekte te gaan.
 
In een aantal gemeenten met een lage vaccinatiegraad (onder 90 procent) komt sinds mei mazelen voor. Er zijn inmiddels ruim 300 gevallen van mazelen gemeld. Over het algemeen is de Nederlandse bevolking dankzij vaccinatie of door het doormaken van de ziekte goed beschermd tegen mazelen. Toch is er ongerustheid bij ouders met jonge kinderen.
 
NIVEL Zorgregistraties eerste lijn - Surveillance registreert en analyseert snelle veranderingen in actuele klachten en aandoeningen veroorzaakt door infectieziekten. Bij de mazelenepidemie worden vlekjesziekten en mogelijke complicaties in de gaten gehouden. In week 27 (1 – 7 juli) zagen de huisartsen ruim 200 jonge kinderen (tussen 0 en 4 jaar) met vlekjes per 100.000 inwoners, terwijl dat aantal in 2011 gemiddeld onder de 70 lag.