maandag, 24. juni 2013 - 15:40 Update: 03-07-2014 0:55

Toeristen Spanje gewaarschuwd voor hondsdolheid

Foto van hond bek tand | Archief EHF
Foto: Archief EHF

In het Spaanse plaatsje Argés, 10 kilometer vanaf de stad Toledo, is onlangs hondsdolheid vastgesteld, een voor mensen levensbedreigende ziekte. Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandagmiddag.

Huisdieren mee:Pas op!
Vanwege de situatie roept de NVWA in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) reizigers op extra op te passen met dieren in dit gebied. Nederlanders die hun hond of een ander huisdier meenemen naar Spanje kunnen beter vermijden dat hun eigen dier in contact komt met Spaanse honden of andere zoogdieren.

Nederlanders die binnenkort met hun hond of een ander gezelschapsdier (katten, fretten) naar Spanje reizen, moeten er standaard voor zorgen dat het dier is ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Naast een geldige inenting tegen rabiës, zijn ook een dierenpaspoort en een chip altijd verplicht voor reizen binnen de Europese Unie. Dierenbezitters kunnen met hun vragen hierover terecht bij hun dierenarts.

Beperkingsgebieden
De Spaanse autoriteiten hebben na de rabiësbesmetting beperkingsgebieden ingesteld waar onder andere een aanlijnplicht geldt. Vanaf 7 juni: in de provincie Castilla – La Mancha in een straal van 20 km rond Argés. Vanaf 10 juni: in de provincie Catalonië in de gemeenten Banyoles, Porqueres en Montcadai Reixac y Piera. Vanaf 13 juni: in de provincie Aragon in de gemeente Monzon.

Loslopende dieren afgemaakt
In deze gebieden geldt een aanlijnplicht voor honden en een vaccinatieplicht voor honden, katten en fretten. Loslopende honden en katten in deze gebieden worden in quarantaine geplaatst of afgemaakt en onderzocht op rabiës. De maatregelen zijn in 1e instantie voor een duur van 6 maanden ingesteld.


Besmettingsgevaar
Hondsdolheid komt in de meeste West-Europese landen niet meer voor. Toch is er, zoals nu in Spanje, incidentele besmetting vanuit andere landen mogelijk. Hondsdolheid is levensbedreigend als een mens ermee wordt besmet. Het rabiësvirus kan op vakantie worden opgelopen door dieren die bijten, krabben of zelfs likken aan een hand waar een wondje op zit.

Het rabiësvirus kan ook meekomen met huisdieren die door reizigers worden meegenomen uit hun vakantieland. De NVWA en de KNMvD adviseren reizigers daarom geen (zwerf)dieren mee naar huis te nemen. Vooral in gebieden waar rabiës endemisch is, zoals Noord-Afrika en sommige delen van Oost-Europa, bestaat een groot risico op import van rabiës.