vrijdag, 29. november 2013 - 13:58 Update: 03-07-2014 0:47

Toeslagen en belasting-teruggaven op één rekening-nummer

Foto van belasting envelop geld | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Per 1 december 2013 zal de Belastingdienst alleen nog maar bankrekeningnummers accepteren die op naam staan van degenen die recht hebben op uitbetaling van Toeslagen en belastingteruggaven.

Dit meldt het ministerie van Financiën vrijdag.

Staatssecretaris Frans Weekers: ‘Dit is een belangrijke maatregel in het antifraudebeleid van de Belastingdienst waardoor fraudeurs niet langer misbruik kunnen maken door bankrekeningnummers te wijzigen in een eigen nummer. Dit werkt veel efficiënter, voorkomt foutieve betaling en het geld komt terecht bij de rechtmatige ontvanger.‘

Nu is het nog zo dat mensen meer dan één bankrekeningnummer mogen opgeven voor uitbetaling van toeslagen en teruggaven inkomstenbelasting. Dit nummer hoeft niet op naam van de belanghebbende te staan. Daardoor is rechtstreekse uitbetaling aan een verhuurder, kinderopvanginstelling of zorgverzekeraar of andere derde eenvoudig te regelen. 

In de praktijk blijkt helaas dat deze werkwijze fraudegevoelig is en tot vergissingen leidt. Om dit te voorkomen, is de wetgeving aangepast.