woensdag, 15. mei 2013 - 16:49 Update: 03-07-2014 0:58

Ton Heerts nieuwe FNV-voorzitter

Ton Heerts nieuwe FNV-voorzitter
Rotterdam

Van de 139.000 duizend FNV-leden die woensdag hebben gestemd, heeft de meerderheid van 62% woensdagochtend tijdens het congres van 'FNV In Beweging' in Rotterdam hun stem voor de verkiezing van de nieuwe FNV-voorzitter uitgebracht voor Ton Heerts. Dit meldt het FNV woensdag.

Heerts kreeg 86.395 stemmen. De andere kandidaat, Corrie van Brenk, heeft 52.545 stemmen gekregen (38%). In totaal hebben 138.940 mensen gestemd.

Historisch moment
De FNV spreekt van een historisch moment in de vakbondsgeschiedenis. Nooit eerder hadden leden van de vakbond zoveel invloed. Naast de nieuwe voorzitter konden de ruim 1,1 miljoen leden van de FNV ook hun vertegenwoordiger kiezen in het ruim honderdkoppige ledenparlement.

Het ledenparlement heeft de verkiezing van voorzitter Ton Heerts bekrachtigd. Ook koos het parlement een nieuw bestuur. Dit bestaat uit een dagelijks bestuur met acht leden, inclusief de voorzitter. En daarnaast een algemeen bestuur van tien leden.

Ton Heerts keerde vorig jaar juni terug bij de FNV als interim-voorzitter. Daar gaf hij leiding aan de hervorming van de grootste vakcentrale van Nederland. Onderdeel daarvan is dat de democratische grondslag van de FNV enorm is verbreed. Waar eerst enkele tientallen tot honderden mensen de beslissingen namen, zijn dat er nu veel meer. 

Provincie: