zaterdag, 31. augustus 2013 - 19:46 Update: 03-07-2014 0:52

Topcriminelen jarenlang door OM afgeluisterd

foto van afluisteren | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Topcriminelen Danny K., Dick V. en Willem Holleeder zijn door het Openbaar Ministerie het OM jarenlang op ongekende schaal afgeluisterd.

De afluisterpraktijken vonden ook plaats in openbare ruimten. Daar zijn waarschijnlijk op afstand inschakelbare microfoons gebruikt. Dat is een methode die nog niet eerder is ingezet, zeggen de advocaten in deze zaak. Dat blijkt uit het strafdossier dat Nieuwsuur heeft ingezien.

Hotel, lunchroom en horlogebedrijf

De verdachten werden onder andere afgeluisterd in een hotel en een lunchroom in Hilversum. Ook werd het drietal maanden lang afgeluisterd in een kantoor van een exclusief Amsterdams horlogebedrijf. Die ruimte werd door de hoofdverdachten regelmatig gebruikt om hun plannen te bespreken. Een oud-KLPD-rechercheur van de Dienst Speciale Recherchetoepassingen bevestigt de gebruikte techniek tegenover Nieuwsuur.

Criminele organisatie

De drie verdachten werden samen met zeven anderen in een grote actie van justitie aangehouden op 27 mei van dit jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Danny K. en Dick V. van het vormen van een criminele organisatie ter zake van witwassen en een criminele organisatie met als oogmerk bedreigingen, afpersing en drugshandel.