woensdag, 10. juli 2013 - 9:40 Update: 03-07-2014 0:55

Topinkomens publieke sector vanaf 2015 drastisch omlaag

Foto van stapels muntgeld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

In een brief aan de Tweede kamer schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken dat topbestuurders bij de overheid vanaf 2015 niet meer dan een ministerssalaris gaan verdienen. Dit melden verschillende media woensdag.

Topbestuurders bij bijvoorbeeld ziekenhuizen, woningcorporaties en scholen krijgen momenteel nog maximaal 130 procent van een ministerssalaris. Dat is geregeld in de Wet Normering Topinkomens. Als het aan Plasterk ligt, gaat het maximum zo snel mogelijk terug naar honderd procent. Plasterk wil dat iedereen die werk heeft in de publieke sector een salaris krijgt waar een maximum aan zit. Plasterk tegen RTL Nieuws: "Het salaris van de minister-president is een heel fatsoenlijk salaris. Het werk gebeurt van publiek geld, voor de publieke zaak, en daar hoort het bij."

Vanaf 2015 mogen topbestuurders van woningcorporaties, ziekenhuizen en scholen niet meer verdienen dan een minister. En dat is ongeveer 160.00 euro per jaar. Een paar jaar later, in 2017 volgen ook bijvoorbeeld medisch specialisten, luchtverkeerleiders en de managers in de zorg. Dit geldt niet alleen voor directeuren ook topbestuurders en managers zullen in de publieke sector niet meer kunnen verdienen dan de minister-president. Plasterk tegen RTL Nieuws: "Ik sprak laatst een directeur van een kleine zorginstelling die zich aan het maximum moest houden, maar zijn managers verdienden wel meer. Dat is ook niet normaal."

De nieuwe regels waarmee Plasterk komt, gaan gelden voor mensen die vanaf 2015 afspraken maken over hun salaris. De overeenkomsten die voor die tijd zijn gesloten, blijven gewoon gelden. Maar bewindslieden moeten bestuurders wel proberen te overtuigen dat zij uit eigen beweging een deel van hun salaris afstaan, vindt Plasterk. Overigens laat de nieuwe wet ruimte voor uitzonderingen.

Categorie:
Tag(s):