donderdag, 20. juni 2013 - 16:28 Update: 03-07-2014 0:56

Traumachirurgie: alle hens aan dek

Foto van traumahelikopter | MV Blik op Nieuws
Foto: MV Blik op Nieuws
Nijmegen

Schaalvergroting in de gezondheidszorg en vergaande specialisatie leiden weliswaar tot kostenvermindering, maar niet automatisch tot een betere zorgkwaliteit. Dat een dokter iets vaak doet betekent namelijk niet vanzelfsprekend dat hij (of zij) het ook beter doet. Dit is een van de punten die prof.dr. Michael Edwards vandaag (20 juni) aan de orde stelt in zijn oratie als hoogleraar traumachirurgie bij het UMC St Radboud.

Een traumachirurg is niet alleen een alleskunner in hart en nieren, het is vooral een orkestdirigent, iemand die weet hoe de muziek moet klinken, prioriteiten stelt en het orkest aanstuurt, aldus Edwards in zijn oratie. Bij ernstige en acute letsels (trauma's in het medische jargon) is een groot orkest van zorgprofessionals paraat om de patient er doorheen te slepen: alle hens aan dek. De traumachirurg communiceert met alle spelers van het orkest.

Het UMC St Radboud is een van de elf zogeheten level 1-traumacentra in Nederland. Er worden in het Radboud jaarlijks tegen de vierhonderd mensen met levensbedreigende meervoudige verwondingen opgevangen. Behalve voor deze ernstige multitrauma's is de traumachirurg er ook voor patienten met een letsel aan een lichaamsdeel. 

De traumachirurg werkt ook buiten de ziekenhuismuren. Het is een van de artsen die deel kunnen uitmaken van het mobiel medisch team. Dat rukt bij een noodoproep uit over de weg of met de traumaheli naar de plaats van een ongeval. Acute zorg verlenen onder moeilijke omstandigheden en met beperkte middelen. Ook dan is teamwork het sleutelwoord.

Als laatste taak van traumachirurgen noemt Edwards de zorg, die zij verlenen als militair chirurg aan soldaten die in het buitenland op missie zijn, en aan de lokale bevolking rondom de militaire bases. Het UMC St Radboud en andere ziekenhuizen werken op dit punt samen met Defensie. Zo zijn enerzijds de militairen verzekerd van goede traumazorg en kunnen anderzijds de traumachirurgen hun ervaring op peil houden in situaties die in vredestijd niet gangbaar zijn, maar die zich bij rampen toch wel degelijk kunnen voordoen.