donderdag, 17. oktober 2013 - 8:26 Update: 03-07-2014 0:50

Treinen bij winterweer minder vaak uit de dienstregeling

Treinen bij winterweer minder vaak uit de dienstregeling
Treinen bij winterweer minder vaak uit de dienstregeling
Utrecht/Den Haag

Bij de nieuwe dienstregeling bij winterweer worden door de NS minder vaak treinen van het spoor gehaald. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu over 'de gezamenlijke winteraanpak van NS en ProRail' die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Net als vorig jaar speelt de aangepaste dienstregeling ook komende winters een belangrijke rol om overlast voor reizigers te voorkomen.

De maatregelen op een rij:

1. De dienstregeling gaat, conform de wens van reizigers en reizigersorganisaties, weer eerder terug naar de normale dienstregeling ook al zijn de weersvooruitzichten verderop in de week weer slecht.

2. De dienstregeling wordt aangepast op basis van de vooruitzichten van onafhankelijke weerbureaus, duidelijke criteria voor sneeuw (3 cm) en vorst (-10 graden) en een expert judgement. Door aanpassing van onder meer het vorstcriterium zal komende winter naar verwachting de dienstregeling gemiddeld iets minder vaak worden aangepast (mogelijk 2 dagen minder).

3. Voor komende winter is het schema van de aangepaste dienstregeling zo aangepast dat zo veel mogelijk kan worden gereden met langere treinen. Ook zijn op enkele trajecten spitstreinen ingevoegd en zijn diverse andere maatregelen genomen, zoals verbeterde rangeer- en materieelplannen die moeten zorgen voor meer capaciteit. Op sommige trajecten is verlengen van treinen niet verder mogelijk, omdat ze (technisch) al maximaal zijn qua lengte. Ook kan het door onder meer winterse storingen/defecten natuurlijk altijd anders lopen dan gepland.

4. Voor komende winter zijn er vier (afgelopen winter drie) logistiek beter afgestemde regionale varianten (Noordwest, Oost, Zuidwest en Zuidoost) van de aangepaste dienstregeling ontwikkeld. Zo voorkomen we dat regionale problemen overslaan naar de rest van het land en hoeven we niet altijd landelijk aan te passen voor de reiziger.

5. Reizigers worden ook deze winter een dag van te voren geïnformeerd over de landelijke aangepaste dienstregeling (via sms, de Reisplanner Xtra, www.ns.nl, etc.). Dit jaar kan dat naar verwachting al rond 16:00 uur. Ook is de reisinformatie eerder in de avond bijgewerkt in de reisplanners.

Drukke treinen
Vanzelfsprekend hangt het van de weersomstandigheden af hoe vaak de komende winter de dienstregeling moet worden aangepast. Winterse storingen kunnen ook dan nog voor overlast voor reizigers zorgen. Het zal daarnaast druk blijven in de treinen. Zo liep het aantal reizigers afgelopen winter beperkt terug terwijl er aanzienlijk minder treinen reden op dagen dat werd aangepast. Daarom zal bijvoorbeeld reizigers in de Randstad die in staat zijn buiten de spits te reizen deze winter worden geadviseerd dit te doen.

Provincie:
Tag(s):