dinsdag, 3. december 2013 - 12:19 Update: 03-07-2014 0:47

Twee doden en enorme ravage bij kettingbotsing op Vlaamse A19

Foto van politieauto op vluchtstrook snelweg | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Dinsdagochtend zijn tientallen auto's op de snelweg A19 in België in dichte mist op elkaar gebotst.

De Belgische krant Het Laatste Nieuws meldt dat daarbij twee doden en tientallen gewonden zijn gevallen, waarvan er zeker vijf ernstig aan toe zijn. Bij de ongevallen zijn 30 tot 50 voertuigen betrokken.  Volgens de krant is het medisch rampenplan afgekondigd en is langs de A19  een veldhospitaal ingericht. Het Rode Kruis heeft een oproep gedaan om bloed te geven. Een woordvoerder van politie tegen VTM: 'De hulpdiensten doen er momenteel alles aan om de slachtoffers zo spoedig mogelijk te bereiken. Dat is niet simpel.'

De zwaarste kettingbotsing gebeurde omstreeks 9.30 uur in de richting van Kortrijk. Op het moment van het ongeval hing er een dichte mist over de snelweg. Na het ongeval gebeurde nog een reeks kleinere ongevallen langs de andere kant van de snelweg, richting Ieper, waardoor beide kanten versperd raakten. De ravage is enorm en strekt zich uit over ongeveer een kilometer.

De politie heeft aan de Het Laatste Nieuws bevestigd dat er twee mensen zijn omgekomen, maar waarschuwt dat dat aantal nog kan oplopen. Er zitten op dit moment nog tal van mensen vast in hun voertuig.

De snelweg tussen Ieper en Kortrijk is in beide richtingen afgesloten. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht dat de stremming nog wel een tijdje duurt en raadt automobilisten aan een andere route te kiezen. 

Categorie:
Blik op 112: