maandag, 18. november 2013 - 23:04 Update: 03-07-2014 0:48

Tweede hulpvlucht donderdag richting de Filipijnen

foto van hulpgoederen | fbf
Foto: fbf
Eindhoven

De Nederlandse regering zet ook deze week een defensie vliegtuig in voor transport van noodhulp naar de slachtoffers van de tyfoon 'Haiyan' op de Filipijnen.

Het vliegtuig naar de Filipijnen zal waarschijnlijk donderdag vertrekken vanaf luchtmachtbasis Eindhoven. Het gaat om een luchttransport van 30 ton noodhulp die voor een groot deel uit chirurgische apparatuur en medicijnen zal bestaan.

Ook deze tweede vlucht is een gezamenlijke operatie van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Afgelopen donderdag vertrok de eerste kist met noodhulp naar de Filipijnen, de hulpgoederen daarvan zijn inmiddels in het crisisgebied aangekomen. Minister Ploumen: 'We zijn zeer blij dat die hulp nu het rampgebied heeft bereikt en de mensen daar geholpen kunnen worden. De nieuwe tweede vlucht is daarop een passend vervolg.'

De inzet komt bovenop het bedrag van ruim € 2 miljoen minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking eerder al beschikbaar stelde voor noodhulp. Het ministerie staat over verdere hulpverlening voortdurend in contact met de VN en de EU. De minister, die momenteel een reis maakt naar China, Birma en Indonesië, volgt de ontwikkelingen op de Filipijnen op de voet. Vanavond is een videoboodschap van haar te zien in de tv-actie voor de slachtoffers van de ramp.

Provincie: