woensdag, 18. september 2013 - 13:53 Update: 03-07-2014 0:52

Tweede Kamer in debat over Aldel en stroomtarieven

Tweede Kamer in debat over Aldel en stroomtarieven
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Delfzijl

Ongeveer 25 werknemers van aluminiumfabriek Aldel, een afvaardiging van gemeente en provincie en FNV Bondgenoten voorzitter Ellen Dekkers zullen vanmiddag het debat over Aldel en de stroomtarieven in de Tweede Kamer bijwonen. Zij willen met hun aanwezigheid laten zien dat haast geboden is om verantwoordelijkheid te nemen voor het voortbestaan van het Delfzijlse bedrijf. Als minister Kamp van Economische Zaken toezegt om het tarievenverschil sneller gelijker te trekken met buurlanden, dan wil de provincie Groningen vier miljoen euro ter overbrugging verstrekken aan Aldel.

Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: 'Wij hopen dat de Tweede Kamer deze kans grijpt om banen te behouden. Want met de toezegging om de stroomtarieven sneller gelijk te trekken worden ruim achthonderd banen behouden voor Noord-Oost Groningen. Niet alleen de 460 banen bij Aldel zelf, maar ook nog eens 400 banen bij toeleveranciers en andere bedrijven.'

Geen level playing field voor Aldel door hoge Nederlandse stroomprijs
Het aluminiumbedrijf is door de Nederlandse regelgeving in de problemen gekomen. Zo krijgt Aldel pas in april 2014 85 procent van de CO2-compensatie die het nu betaalt terug. Daarnaast zorgen de transportkosten voor het gebruik van het stroomnet en de hoge Nederlandse stroomtarieven ervoor dat er geen sprake is van een level playing field.

Geen snelle oplossing leidde tot weigering overbruggingskrediet
'In onze buurlanden ligt de stroomprijs 30 procent lager, maar de kostprijs van aluminium wordt voor 40 procent bepaald door de energieprijs', aldus Kuiper. 'In een brief aan minister Kamp en de provincie hebben we eerder gevraagd dit op te lossen door de tarieven gelijk te stellen aan die van Duitsland. Als de provincie tegelijkertijd een lening verstrekt van 4 miljoen euro, kan Aldel de periode tot april 2014 overbruggen.' De minister liet eerder weten dat de oplossing enkele jaren zal kosten, waarop de Provinciale Staten geen overbruggingskrediet wilde verstrekken.

Grote zorgen om Noordoost Groningen
FNV Metaal maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen voor de regio. Kuiper: “Het faillissement van Aldel is een enorme aderlating voor Noordoost Groningen. Ik voorzie dat ook andere bedrijven in de problemen zullen komen als er niet snel een oplossing komt voor de onevenredig hoge energietarieven. De concurrentiepositie, de werkgelegenheid en de toekomst van de inwoners en de bedrijven in de regio staan op het spel. De minister kan een enorme bijdrage leveren aan het behoud van banen als het lukt om sneller de tarieven gelijk te trekken.”

 

Provincie: