vrijdag, 14. juni 2013 - 12:59 Update: 03-07-2014 0:56

Tweeling bij gorillas zeer zeldzaam

Foto van gorilla tweeling | Burgers' Zoo
Foto: Burgers' Zoo
Foto van gorilla tweeling | Burgers' Zoo
Foto: Burgers' Zoo
Arnhem

Er wachtte een aangename verrassing donderdagochtend voor de verzorgers van de gorilla's in Burgers' Zoo in Arnhem. 'Er was een tweeling geboren!', meldt de dierentuin vrijdag trots.

'Het was bekend dat gorillavrouw N’Gayla, 20 jaar oud, drachtig was maar de geboorte was pas later in de zomer verwacht, en zeker geen tweeling. Gorilla’s krijgen namelijk doorgaans slechts één jong per keer', aldus de dierentuin.

Zeldzaam
Tweelinggeboortes zijn bij hen zeldzamer dan bij mensen.  Moeder en jongen maken het goed en zijn ook al zichtbara voor publiek. Er is al gezien dat de pasgeborenen drinken.  Moeder N’Gayla heeft aan haar kleintjes letterlijk haar handen vol.

Verzorger had niets door
De geboorte van een tweeling bij gorilla’s in dierentuinen is een  zeer bijzondere gebeurtenis. Hoofdverzorger Wilco Limpers: ‘Eerst had ik helemaal niet door dat het om een tweeling gaat. Dat verwacht je ook totaal niet. Ik was aan  filmen hoe N’Gayla het jong schoon likte en de nageboorte opat. En opeens pakte N’Gayla iets op uit het stro: nog een gorillaatje! Ik wist echt niet wat ik zag. Een tweeling bij gorilla’s komt  maar zo’n één à twee keer per tien jaar voor in Europese dierentuinen’.

 
 
Provincie: