maandag, 22. april 2013 - 0:33 Update: 03-07-2014 0:59

Twintig Leidse scholen vandaag dicht om serieuze dreiging

foto van school leiden politie | fbf
Foto: fbf archief
Foto van leraar | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De politie heeft zondag 21 april 2013 een melding gekregen over een mogelijke schoolshooting op zeer korte termijn in Leiden.

Er is door een nog onbekende persoon een bericht op een internetsite geplaatst. De gemeente, politie en openbaar ministerie nemen de zaak zeer serieus. Er is besloten om alle scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs vandaag gesloten te houden.

De politie heeft nog niet kunnen achterhalen wie achter het bericht zit. Ook is nog onbekend om welke school en/of locatie het zou kunnen gaan. Gezien de ernst van de dreiging is besloten om geen enkel risico te nemen en blijven alle voortgezet onderwijs en MBO-scholen maandag 22 april dicht. Daartoe is door de scholen in nauw overleg met de burgemeester, de officier van justitie en de leiding van de politie besloten.

Nederlandse leraar mikpunt

De shooting wordt aangekondigd met dit bericht op het bulletin board 4chan, en is opgesteld in het Engels. De schrijver richt zijn schrijven op zijn Nederlandse leraar die hij dreigt dood te schieten, 'en zo veel leerlingen als ik kan'. Ook schrijft hij een briefje bij zich te dragen als bewijs. Mocht dat briefje niet gevonden worden, dan brengt een vriend de boodschap een dag later naar buiten. 'Ik ben op het nieuws en de politie zal mij voor die tijd niet vinden,' schrijft hij.

Scholen mogelijk langer dicht

In en rond de 20 scholen die dicht zijn is veel politie op de been. Veel van hen dragen uit voorzorg kogelvrije vesten. De scholen blijven mogelijk morgen ook dicht. "Later vandaag wordt een nieuwe afweging gemaakt", zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie.

Maandag 22 april 2013 zullen alle betrokkenen weer bijeenkomen om de situatie nader te beoordelen. De politie zet haar onderzoek onverminderd voort. Leerlingen en hun ouders zijn reeds geïnformeerd en zullen via de eigen informatiekanalen op de hoogte worden gehouden.