vrijdag, 5. april 2013 - 15:42 Update: 03-07-2014 1:00

UEFA geeft KNVB prijs voor homoacceptatie

Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zeist

(Elfvoetbal) De UEFA Executive Committee heeft het KNVB-actieplan 'Voetbal voor Iedereen' uitgeroepen tot Best Social Project van 2012.

Het actieplan ter bevordering van homoacceptatie in het Nederlandse voetbal werd op 11 oktober 2012 door de KNVB gepresenteerd.

"De KNVB staat voor een open en veilig sportklimaat. Het belangrijkste is dat iedereen binnen het voetbal - van de amateursport tot de Eredivisie - zichzelf kan zijn en gewoon op zijn of haar niveau kan spelen, ongeacht huidskleur, religie of seksuele voorkeur. Dit is niet alleen in het belang van de spelers, maar óók in het belang van de sport. Iemand die zichzelf is en zich goed voelt, kan optimaal bijdragen aan de sportieve prestaties van het team", aldus de bond in een officieel persbericht.

"Onderzoek toonde echter aan dat homoseksuelen zich niet altijd op hun gemak voelen in de sport. Voetballers die spelen, ervaren soms grote drempels om binnen het team uit de kast te komen. Eenmaal uit de kast worden de reacties binnen het team vaak als positief ervaren, zo wees hetzelfde onderzoek uit."

In oktober 2012 heeft de bond in samenwerking met een aantal 'roze' partners een elftal actiepunten benoemd ter bevordering van homoacceptatie in het Nederlandse voetbal. "De actiepunten variëren van het verwerken van het thema in het reeds bestaande opleidings- en voorlichtingsmateriaal tot het verzorgen van workshops en het aanstellen en ondersteunen van vertrouwenspersonen in de verschillende KNVB-districten. Doelstelling is de elf actiepunten met ingang van seizoen 2013/'14 geïmplementeerd te hebben."

 

Categorie: