dinsdag, 6. augustus 2013 - 13:39 Update: 03-07-2014 0:54

Uitwerpselen bewijs dat wolf terug is in Nederland

Foto van wolf | Sxc
Foto: SXC
Utrecht/Den Haag

Deskundigen van Wolven in Nederland.nl hebben dinsdag tegen de Telegraaf gezegd dat de dode wolf in Nederland geen grap was van Poolse arbeiders.

Deskundigen tegen de krant: 'Er zijn op meerdere plaatsen in de omgeving van de Noordoospolder wolvenuitwerpselen gevonden.' Het is volgens hen niet vreemd dat er verder geen andere dode of levende wolven zijn aangetroffen. 'Het is gebruikelijk dat een wolf in één nacht een afstand van 50 tot 70 kilometer aflegt.' Mogelijk is de roedel waartoe het dode exemplaar van 4 juli 2013 behoorde, teruggelopen naar Duitsland.

Het dier is volgens onderzoekers van Alterra, de universiteit van Utrecht, en Naturalis een bewijs dat het roofdier, na anderhalf jaar weggeweest te zijn, weer terug is in Nederland.  Woensdag komen de onderzoekers via een persconferentie met een uitgebreide toelichting. 

Begin vorige maand werd er een dode wolf gevonden tussen Marknesse en Luttelgeest. Maar Faunebeheer Flevoland had twijfels bij de vondst van het beest. Zij dachten dat het mogelijk om een grap ging en dat de wolf ergens anders zou zijn aangereden en vervolgens in de polder zou zijn neergelegd. Ook nu is Faunabeheer Flevoland nog niet overtuigd. Tegenover Nu.nl zegt secretaris E. Menkveld: 'Ik blijf het merkwaardig vinden. We geloven wel dat het om een wolf gaat, maar hoe die er is gekomen is nog altijd een raadsel.' Mekveld gelooft nog altijd niet dat het beest op de desbetreffende plaats is aangereden. Menkveld tegen NU.nl: 'Ik vind het bijvoorbeeld merkwaardig dat Naturalis een wolvenkenner in Duitsland die bij ons bekend is, niet heeft toegelaten. Die had ze veel meer kunnen vertellen.'

 

Provincie:
Tag(s):