dinsdag, 11. juni 2013 - 11:22 Update: 03-07-2014 0:56

Uitzendpolitie bevestigt massale overtredingen cao in Eemshaven

Uitzendpolitie bevestigt massale overtredingen cao in Eemshaven
Groningen

Stichting Naleving Cao Uitzendkrachten (SNCU) heeft aan FNV Eemshaven bevestigd, dat vijf uitzendbureaus de cao niet naleven.

Deze uitzendbureaus, Tecline Gmbh, Intecs, Friday Eurotech, Utges en NN Uitzendbureau heeft de FNV aangemeld bij de SNCU, die als ‘uitzendpolitie’ optreedt. De uitzendbureaus leverden werknemers voor de bouw van de energiecentrales van NUON en RWE in de Eemshaven.

FNV constateert al langer dat bouwwerkgevers in de Eemshaven het niet zo nauw nemen met cao-naleving. De vakbond controleert al jaren intensief en als FNV Eemshaven bij een looncontrole signaleert dat uitzendbureaus de cao niet naleven, vraagt de bond aan de SNCU (uitzendpolitie) om een nalevingsonderzoek in te stellen. Eerder concludeerde de SNCU al dat Krekels Personeelsdiensten in de Eemshaven de cao niet naleefde.

Nu is in vijf nieuwe zaken door de SNCU vastgesteld dat uitzendbedrijven zich niet aan de cao houden. De SNCU heeft, of gaat, deze bedrijven sommeren fouten te herstellen. Friday Eurotech zou dat inmiddels gedaan hebben. Betaalt een bedrijf niet na, dan gaat de SNCU de zaak aan de rechter voorgeleggen. Pikant is dat drie van deze uitzendbureaus uitzendkrachten leveren aan steigerbouwbedrijven in de Eemshaven die eerder al in het nieuws kwamen wegens een soortgelijke kwestie. “Niemand kan meer ontkennen dat deze markt ziek is”, zegt bestuurder Hermen Pol van FNV Eemshaven.

De zaken laten volgens FNV Eemshaven zien dat er veel mis is op de Nederlandse arbeidsmarkt. “Gelukkig hebben werkgevers, werknemers en overheid deze problemen in het Sociaal Akkoord eindelijk onderkend. Nu zijn snel maatregelen nodig, zoals het vastleggen van ketenaansprakelijkheid voor de opdrachtgevers. Alleen dan kunnen we de ondergraving van de Nederlandse arbeidsmarkt keren”, aldus Hermen Pol.

 

Provincie: