donderdag, 3. oktober 2013 - 23:48 Update: 03-07-2014 0:51

Utrecht stelt milieuzone in voor oude bestelautos

foto van bestelauto | fbf
Foto: fbf
Utrecht

Henk en Ingrid met een bestelauto voor hun wasserette, kunnen in de stad Utrecht voortaan met de bakfiets op pad.

Met het aannemen van het uitvoeringsprogramma Gezonde Lucht heeft Utrecht een volgende stap gezet in het verbeteren van de luchtkwaliteit. Eigenaren van de meest vervuilende auto's worden door een voorstel van GroenLinks gestimuleerd om eerder gebruik te maken van de compensatieregelingen.

De raad heeft vanavond besloten dat vervuilende bestelbusjes vanaf 1 januari 2015 uit de binnenstad zullen worden geweerd. Daarvoor wordt een milieuzone ingericht. Op dit moment geldt in twaalf steden een milieu-zone voor vrachtwagens. Utrecht doet daar nog een stap bovenop door vervuilende bestelwagen te weren en straks mogelijk ook personenwagens. Volgens de eerste berichten zou het gaan om zo'n 180 bestelbussen die voor 2001 zijn gemaakt en binnen de Utrechtse ring rondrijden.

Straks ook personenauto's de ...

De in het pakket voorgestelde instelling van de milieuzone voor de vuilste personenauto's is echter uitgesteld door de lopende referendumaanvraag. "In het maatregelenpakket is uitgegaan van een wortel én een stok. Doordat een besluit over de stok, de milieuzone, is uitgesteld, is het de vraag of de wortel, de stimuleringsregelingen, op tijd voldoende effect sorteert," aldus woordvoerder Peter van Corler. Op voorstel van GroenLinks zijn de stimuleringsregelingen gewijzigd en de bedragen in het eerste jaar verhoogd. Van Corler: "Door de bedragen in de beginperiode te verhogen en daarna stapsgewijs te verlagen, worden eigenaren van de vuilste auto's gestimuleerd om snel van de regelingen gebruik te maken."

Amsterdam verwierp vorige maand nog plannen om een milieuzone in te stellen voor bestel- en personenauto's.