maandag, 2. december 2013 - 17:23 Update: 03-07-2014 0:47

Utrecht verplaatst prostitutie maar enkele tientallen meters

Foto van raamprostituee | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

De gemeente Utrecht wil dat raamprostituees veilig, gezond en vrijwillig moeten kunnen werken en wil daarom een nieuwe start maken op een nieuwe locatie, met nieuwe exploitanten. Dit heeft de gemeente maandag laten weten.

Er is een locatie op het oog waar ruimte is voor alle Utrechtse raamprostitutie. Het is een terrein in de buurt van het Zandpad: tussen de Einsteindreef en de Rioolwaterzuivering (RWZI), haaks op de Vecht slechts enkele tientallen meters van het Zandpad.

Ook komt er een nieuw vergunningsstelsel met aangescherpte regels en integriteiteisen. Afgelopen zomer kwamen misstanden bij de exploitanten in de raamprostitutie aan het licht waardoor de gemeente het niet langer verantwoord vond raamprostitutie toe te staan.

Seksboten weg
Nu het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de huurovereenkomsten van de prostitutieboten aan het Zandpad heeft opgezegd en daar ook geen tijdelijke bedrijvigheid wil, kiest de gemeente een nieuwe locatie.

Afhankelijk van de instemming van de gemeenteraad en van eventuele bezwaren kan de raamprostitutie op de nieuwe locatie over een jaar gerealiseerd zijn. Het college van B&W is zich ervan bewust dat deze ontwikkeling gevolgen heeft voor vooral de prostituees die graag wilden terugkeren naar het Zandpad.

Ook heeft het besluit gevolgen voor de lopende vergunningaanvragen voor raamprostitutie aan het Zandpad. De gemeente gaat met deze aanvragers in gesprek.

‘Na de sluiting van alle ramen afgelopen zomer is gekeken hoe misstanden bij de exploitanten in de toekomst voorkomen kunnen worden. De investering in een nieuwe locatie en raamprostitutie met nieuwe exploitanten is noodzakelijk om een doorstart mogelijk te maken naar een zo veilig mogelijke raamprostitutie waar beter op gestuurd kan worden’, aldus de gemeente.