dinsdag, 18. juni 2013 - 7:48 Update: 03-07-2014 0:56

Vandaag tropische dag met zonkracht 8

foto van zon weer | fbf
Foto: fbf
Utrecht

De zonkracht kan vandaag oplopen tot kracht 8. Dit is de maximale zonkracht die in Nederland mogelijk is en komt maar zelden voor in Nederland volgens de meteorologen van weeronline.nl.

Dit houdt in dat de huid zeer snel kan verbranden. Het wordt vandaag dan ook zeer warm met mogelijk de eerste tropische dag van het jaar. In het zuiden kunnen temperaturen worden bereikt van 32 graden. Voor de meeste Nederlanders betekent dit maximaal tien minuten tot een kwartier onbeschermd van de zon genieten. De kans op verbranding is dan ook zeer groot. Zonaanbidders wordt dan ook aangeraden om zich te beschermen door de schaduw op te zoeken of regelmatig in te smeren met anti-zonnebrandmiddel. Daarnaast is veel drinken verstandig, hierdoor droogt de huid minder snel uit.

Vooral in de zuidelijke helft van het land in de zon sterk, daar kan tot zonkracht 8 worden bereikt bij onbewolkt weer. De noordelijke helft heeft te maken met zonkracht 7. In het westen is de kans wat kleiner omdat hier relatief veel bewolking voorkomt. De kans op een all-time-high record voor morgen lijkt overigens ook zeer gering. Door teveel bewolking en flinke buienkans in de middag krijgt de zon naar verwachting niet voldoende kans. 

Onweer

Vanavond en vannacht kunnen enkele onweersbuien over het land trekken. In het uiterste westen lijkt de kans op buien groter dan in de rest van het land. De temperatuur daalt maar langzaam en de minima komen uit tussen 16 en 20 graden.

Morgen 35 graden met flinke buien en flinke hagelstenen

Morgen doet de temperatuur er nog een schepje bovenop met in het binnenland 33 tot 35 graden. In de kustgebieden is het met 23 tot 28 een stuk koeler. In de ochtend kan de zon schijnen en is het droog, maar in de loop van de middag kunnen de eerste onweersbuien ontstaan. De zwaarste onweersbuien ontstaan waarschijnlijk in de avond en ook in de nacht blijft het lang niet overal droog. Tijdens deze buien is een zeer reële kans op hagelstenen met een grote diameter. Na woensdag koelt het geleidelijk af, donderdag kan het plaatselijk nog 26 graden worden maar vrijdag en in het weekend is het flink koelers. De kans op buien blijft bestaan.

 

Provincie: