donderdag, 25. juli 2013 - 20:49 Update: 03-07-2014 0:54

VBO Makelaar spant rechtszaak aan tegen funda.nl

Foto van huis te koop makelaar | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Brancheorganisatie VBO Makelaar constateert dat de maatregel om melding te maken van de voorkeursbehandeling van NVM-makelaars op funda.nl niet in overeenstemming is met de Marktscan Makelaardij.

Ruim anderhalf jaar nadat de Autoriteit Consument & Markt deze marktscan publiceerde, wordt de consument er op funda.nl vanaf donderdag op gewezen dat woningen van NVM-makelaars bovenaan in de zoekresultaten worden geplaatst. De consument krijgt op funda.nl niet de meest relevante woning bovenaan te zien, ook al wordt bijvoorbeeld gesorteerd op vraagprijs.

Met deze maatregel erkent de NVM het probleem dat het woningaanbod op funda.nl juist niet transparant is. Een consument mag van een website als funda.nl verwachten dat de woningen worden getoond in volgorde van de opgegeven zoekvoorkeuren. Het is niet in het belang van de woningmarkt, dat de woningsite met een dominant marktaandeel zo'n gebrek aan transparantie vertoont. De maatregel bevordert de dienstverlening in de woonketen niet. Er wordt slechts openheid gegeven over de handelswijze van funda.nl.

VBO Makelaar meent dat nadere stappen noodzakelijk zijn voor daadwerkelijk transparanter woningaanbod. In dat kader heeft VBO Makelaar namens haar leden inmiddels een rechtszaak tegen Funda aangespannen.

Provincie:
Tag(s):