vrijdag, 6. september 2013 - 8:30 Update: 03-07-2014 0:52

Veel asbest vrijgekomen bij grote brand Zevenaar

Foto van brandweermannen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zevenaar

Bij de brand die vrijdagochtend vroeg in Zevenaar in plasticfabriek Promens uitbrak is een aanzienlijke hoeveelheid asbest vrijgekomen. Dit heeft de burgemeester van Zevenaar, Jan de Ruiter, vrijdagmiddag laten weten op Radio 1.
De Ruiter noemt de grote hoeveelheid 'zorgelijk'.

Experts zijn begonnen met het verwijderen van de grote hoeveelheid neergeslagen asbestdelen. 'Er is goed in beeld waar de asbestdelen zijn neergekomen, deze gebieden zijn afgezet en worden eerst schoongemaakt', aldus de burgemeester.

Rookontwikkeling
De brand ging gepaard met grote rookontwikkeling. Inwoners van Doesburg wordt nog steeds geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden vanwege de overtrekkende rook. Volgens de brandweer is de brand inmiddels onder controle en is men bezig met het nablussen.


Rond 06.00 uur werd de brand ontdekt die gepaard ging met exploderende gasflessen. Volgens de brandweer is een hal volledig afgebrand. Meerdere brandweerkorpsen uit de omgeving waren betrokken bij de bestrijding van de brand. 

Uit metingen in de omgeving is gebleken dat er, buiten de rook, geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Wel is er dus een aanzienlijke hoeveelheid asbest en roetdeeltjes in de omgeving terechtgekomen.

In het gebied tussen Zevenaar en Doesburg kunnen deze roetdeeltjes aangetroffen worden. Deze roetdeeltjes bevatten mogelijk schadelijke stoffen zoals broom en/of dioxine.  De roetdeeltjes worden nu eerst onderzocht door het RIVM.

Provincie:
Tag(s):