vrijdag, 29. november 2013 - 20:56 Update: 03-07-2014 0:47

Veel jongen mensen met GHB-vergiftiging op Eerste Hulp

Foto van ambulance | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Het aantal drugsbehandelingen op de Eerste Hulpafdelingen, en dan vooral de opnames na een GHB-vergiftiging, zijn flink toegenomen.

Uit een analyse van Veiligheid.NL die in opdracht van het t.v.-programma Nieuwsuur werd gemaakt, blijkt dat in de afgelopen vijf jaar het aantal drugsopnames op de Eerste Hulp met 45 procent is toegenomen. In driekwart van de gevallen ging het om vergiftigingsverschijnselen. Patiënten waren bijvoorbeeld bewusteloos geraakt. Van de patiënten moet 35 procent in het ziekenhuis blijven voor verdere behandeling. Het gaat veelal om jonge mensen tussen de 15 en 29 jaar. Opmerkelijk is dat in de groep van de 15 tot 19-jarigen de meerderheid meisje is.

GHB is een sterk psychisch en lichamelijk verslavend middel dat meestal in vloeibare vorm wordt ingenomen. Het spul geeft de gebruikers een opgewekt en prettig gevoel waarbij remmingen verdwijnen. Het gebruik van GHB leidt niet alleen tot ernstige acute risico's, zoals stikken in de tong of eigen braaksel bij 'out gaan', maar kan ook leiden tot een ernstige verslaving. Afkicken is dan erg moeilijk en kan leiden tot psychoses. Drugshulpverleners maken zich grote zorgen, ook omdat er steeds minder geld is voor preventie van drugsgebruik. Dat komt doordat gemeenten moeten bezuinigen.

Provincie:
Tag(s):
ghb