maandag, 29. juli 2013 - 21:19 Update: 03-07-2014 0:54

Veel Nederlanders met autopech op of onder aan de berg

foto van rijden in berg | fbf
Foto: fbf archief
Den Haag

Veel Nederlanders komen op vakantie een helling of een bergweg tegen. Vaak stranden ze met een oververhitte motor of kapotte koppeling of arriveren ze met schroeiende remmen weer beneden.

De ANWB geeft vandaag tips hoe men in heuvels en bergen moet rijden. Zo kan men bergopwaarts beter niet te snel in een hoge versnelling gaan. Hou de motor lekker op toeren: pakweg 3000 tot 4000 toeren, afhankelijk van de auto. Laat 'm vooral niet in een te hoge versnelling bergopwaarts zwoegen, want dan heeft de motor teveel wrijving en loopt warm. Voor wie rijdt met een caravan achter de auto, is het van nog meer belang zich te houden aan toeren draaien.

Automaat

Rijdt u automaat? Kies dan - zowel bergop als bergaf - voor de speciale bergversnelling of rij in 1 of 2. In D (Drive) schakelt de auto bergop te snel door en remt hij bergaf niet op de motor.

Vergeet Het Nieuwe Rijden

70 of 80 rijden in z'n vijf? Prachtig en heel erg zuinig in vlak Nederland met een lege auto, maar niet op vakantie. Zelfs een helling op de Franse Péage of de Duitse Autobahn kan met een overvolle auto met gezin en bagage al teveel zijn: de motor loopt warm of begeeft het. Veel Nederlanders komen zo met pech te staan. Laat de auto dus niet in z'n vijf omhoog zwoegen, maar schakel terug naar de vierde of derde versnelling en draai meer toeren.

Klik hier voor meer tips als u met de auto op vakantie bent of nog gaat. 

Categorie: