zondag, 9. juni 2013 - 13:39 Update: 03-07-2014 0:56

Verbod afknippen snavels pluimvee

Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Er komt een einde aan het afknippen van snavels om zo het dierenwelzijn van jaarlijks 56 miljoen hennen, hanen en kalkoenen te vergroten.

Vanaf 2018 komt er een verbod in Nederland. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken zondag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het behandelen van snavels gebeurt om het verenpikken tussen pluimvee onderling tegen te gaan. Pluimveebedrijven werken samen met Wageningen Universiteit en Research Centre aan preventieve maatregelen die er de komende jaren voor moeten zorgen dat het kaalplukken afneemt.

Het verbod op het behandelen van snavels wordt 3 jaar eerder ingevoerd dan gepland. Het verbod kan niet eerder worden ingevoerd, omdat de risico’s op verwondingen door verenpikkerij te groot zijn. Daarom is het noodzakelijk dat de pluimveesector maatregelen neemt op het gebied van huisvesting, management en het fokken van socialere kippen.

Dijksma: “We moeten het dierenwelzijn voor pluimvee vergroten, maar op een verantwoorde manier. Eerder een verbod invoeren zorgt voor bloedbaden in stallen. Nu hebben bedrijven de tijd om werkende oplossingen te ontwikkelen die het pikken tegengaan.”


 

Provincie:
Tag(s):