maandag, 10. juni 2013 - 15:10 Update: 03-07-2014 0:56

Verdachten brandstichting gemeentehuis vrij

Foto van brand Waalre | Willy Smits | www.112journaal.nl
Foto: Willy Smits

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft maandag bekend gemaakt dat de drie mannen die ervan worden verdacht in juli 2012 brand te hebben gesticht in het gemeentehuis van Waalre zich daarvoor nog niet hoeven te verantwoorden voor de rechter. 'Zij blijven echter wel verdachten van deze brandstichting', aldus het OM.

De officier van justitie verdenkt de drie mannen van de brandstichting in het gemeentehuis van Waalre. Als de zaak nu voor de rechter wordt gebracht bestaat de kans dat de rechtbank het bewijs onvoldoende vindt en de verdachten vrijspreekt. De wet is op dit moment zo dat de zaak in een later stadium niet opnieuw voor de rechter kan worden gebracht. Dat risico wilt het Openbaar Ministerie niet lopen, temeer omdat het mogelijkheden ziet om nog verder onderzoek te doen. 

Onderzoek
In de nacht van 17 op 18 juli 2012 brandde het gemeentehuis in Waalre nagenoeg helemaal af, nadat twee auto's het gemeentehuis in Waalre binnenreden en in brand werden gezet.
Een 40-koppig rechercheteam verricht, onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie, intensief onderzoek naar deze brandstichting.

Aanhoudingen
Het onderzoek naar de brandstichting heeft geresulteerd in de aanhouding van een 36-jarige man uit Sint Michielsgestel en twee mannen uit Eindhoven van respectievelijk 38 en 49 jaar.
De drie mannen zijn aangehouden op verdenking van brandstichting in het gemeentehuis van Waalre en de diefstal van een Volkswagen Bora en Volkswagen Golf. Meer onderzoek heeft gevolgen voor de voorlopige hechtenis. 

Nu de drie verdachten het feit ‘brandstichting' niet ten laste wordt gelegd, betekent dit dat de voorlopige hechtenis van de 36-jarige man uit Sint Michielsgestel op 10 juni wordt opgeheven.
De voorlopige hechtenis van de 49-jarige Eindhovenaar is op 29 mei opgeheven door de raadkamer van de rechtbank Oost-Brabant.
De voorlopige hechtenis van de 38-jarige man uit Eindhoven wordt niet opgeheven, omdat hij ook verdacht wordt van betrokkenheid bij de juwelenroof bij Indoor Brabant te 's-Hertogenbosch op 15 maart 2013.

Beloning
De hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket Oost-Brabant heeft een beloning van € 25.000 uitgeloofd. Hiermee doet het Openbaar Ministerie een beroep op mensen die over meer informatie beschikken, maar tot nu toe nog geen contact met de politie hebben opgenomen.