dinsdag, 21. mei 2013 - 9:24 Update: 03-07-2014 0:57

Verdachten inbraken en overvallen Arnhem voor de rechter

Verdachten inbraken en overvallen Arnhem voor de rechter
Foto: Archief EHF
Arnhem

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland brengt op 21, 22, 24, 28 en 30 mei in totaal negen verdachten voor de rechter in verband met een onderzoek naar tientallen woninginbraken, overvallen en andere strafbare feiten in en rond Arnhem.

Drie van de verdachten werden op 26 maart 2012 aangehouden in de Arnhemse wijk ’t Broek. Dat gebeurde nadat het woninginbraken- en overvallenteam van de politie maandenlang intensief onderzoek had gedaan naar diverse woninginbraken en overvallen. De verdachten worden onder meer in verband gebracht met een brute beroving aan de Gogelstraat in Arnhem. Daar werd in oktober 2011 een  destijds 92-jarige vrouw in haar woning overvallen. Daarbij raakte de bewoonster gewond nadat de overvallers haar sieraden van haar pols en nek hadden afgerukt. In december 2011 werd een destijds 85-jarige invalide vrouw in haar woning aan de Mauvestraat in Arnhem  met gebruik van geweld bestolen. Verder zouden twee verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan heling in vereniging van de buit van de overval op Juwelier Helldorfer in Arnhem op 02 februari 2012.

Daarnaast zou deze dadergroep verantwoordelijk zijn voor tientallen andere woninginbraken en   andere strafbare feiten, voornamelijk in de directe woonomgeving van de verdachten (in de Arnhemse wijken ’t Broek, het Statenkwartier en Presikhaaf), maar ook in Westervoort, Nijmegen, Huissen en Duiven. Gedurende het onderzoek rees het vermoeden dat de misdrijven door eenzelfde groep werd gepleegd, zij het in wisselende samenstelling.

Negen verdachten moeten zich nu voor de rechter verantwoorden. Dat zijn 7 mannen in de leeftijd van 18 (de 18-jarige was ten tijde van het plegen van het feit nog minderjarig) tot 32 jaar, allen uit Arnhem. Een 27-jarige vrouw, ook uit Arnhem, en een man van 23 zonder vaste woon- of verblijfplaats. Een aantal verdachten wordt niet alleen verdacht van het plegen van woninginbraken en overvallen, maar ook van (gewoonte)heling, diefstal met geweld, witwassen en/of verboden wapenbezit.

Naast het vervolgen van de verdachten is het doel van het Openbaar Ministerie ook om de criminele winsten van verdachten zo veel mogelijk af te pakken, want misdaad mag niet lonen. Zo wordt er bij één van de verdachten 33.000 euro aan wederrechtelijk verkregen voordeel gevorderd.  Tevens zal met betrekking tot een andere verdachte verbeurdverklaring worden gevorderd van goederen, welke hij zou hebben aangekocht met de opbrengsten van de strafbare feiten.

Provincie:
Tag(s):