woensdag, 8. mei 2013 - 11:55 Update: 03-07-2014 0:58

Verdubbeling winst ING in eerste kwartaal

Foto van ING bank | Archief FBF.nl
Foto: ING
Amsterdam

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft bank en verzekering ING dubbel zoveel winst gemaakt als in dezelfde periode vorig jaar.

De nettowinst kwam uit op 1,8 miljard euro, vorig jaar bedroeg deze 728 miljoen euro. De enorme winst is vooral te danken aan de verkoop van bedrijfsonderdelen. Die verkoop bracht 1 miljard in het laatje. Vooral de verkoop van levensverzekeringsactiviteiten in Azië. ING moest ze verplicht verkopen van Brussel. Het was een van de harde voorwaarde die de Europese Commissie had gesteld aan goedkeuring van de staatssteun die ING in 2008 ontving om in de kredietcrisis het hoofd boven water te houden.

In Nederland ondervindt de bank behoorlijk wat last van de economische tegenwind. Vooral het midden- en kleinbedrijf kent problemen, waardoor de voorzieningen op kredieten die niet afgelost worden hoog blijven. In het hypotheekbedrijf wordt extra geld opzij gezet. ING reserveerde 82 miljoen euro, In het vierde kwartaal was dat nog 33 miljoen euro.

Door onder meer sterkere financiële buffers en door het extra geld dat is verdiend op verkoop van onderdelen, is de kredietvoorziening in het afgelopen kwartaal gegroeid met 2,5 miljard euro.  In het Radio 1 Journaal zei bestuursvoorzitter Jan Hommen: "We willen natuurlijk het liefst kredieten verlenen. Want als je krediet verleent, kun je geld maken."

De ECB en het IMF dringen ook aan bij banken om hun kredietverlening aan te zwengelen om de economie te stimuleren. "We moeten natuurlijk wel voorzichtig zijn", zegt Hommen, "We willen alleen krediet geven aan diegenen die het ook kunnen terugbetalen, want we hebben ook een verplichting ten opzichte van de spaarders die ons hun geld toevertrouwen."

De ING zal de winst van dit kwartaal niet gebruiken om de staatsschuld af te lossen, maar gebruikt het geld liever om de kapitaalbuffers te verhogen. De bank-verzekeraar heeft eind vorig jaar van de Europese Commissie meer tijd gekregen om de steun af te lossen. ING heeft inmiddels 10 miljard euro aan staatssteun afgelost en lost de komende twee jaar de nog verschuldigde rente en boetes af van bijna 5 miljard euro.

 

Provincie:
Tag(s):