zaterdag, 19. oktober 2013 - 10:22 Update: 03-07-2014 0:50

Verenigde Naties doen onderzoek naar Zwarte Piet

Foto van Sinterklaas
Foto: archief

De Verenigde Naties zijn bezig met een onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet, de knecht van Sinterklaas, een racistisch stereotype is.

Vier VN-rapporteurs over culturele minderheden en racisme hebben Nederland per brief om opheldiering gevraagd over de viering van het sinterklaasfeest nadat zij klachten hadden ontvangen over het feest. De traditie van Sinterklaas zou in de kern racistisch zijn. Dit schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

In de brief van de VN-rapporteurs staat niet alleen dat de traditie van Sinterklaas in de kern mogelijk racistisch is, maar ook dat het beeld van Afrikanen als tweederangs burgers wordt bevestigd door de 'domkop en knecht' Zwarte Piet. Verder stellen de VN-rapporteurs dat het sinterklaasfeest niet op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed mag, als de "betrokken gemeenschappen" er niet mee instemmen. De Nederlandse VN-ambassadeur in Genève, Roderick van Schreven,  heeft op 10 juli geschreven dat Nederland geen plannen heeft om het sinterklaasfeest voor te dragen voor de UNESCO-lijst. Ook dit stuk is gepubliceerd door NRC Handelsblad.

In de brief staat ook dat de Nederlandse regering Sinterklaas beschouwt  als 'traditioneel kinderfeest' waarbij het in de eerste plaats gaan om het uitdelen van cadeaus, en ervan op de hoogte is dat "Zwarte Piet soms onderwerp van publieke discussie is". Bij het anti-discriminatiekantoor in Amsterdam is het aantal klachten over Zwarte Piet in de laatste jaren sterk gestegen. Volgens de ambassadeur kan dat samenhangen met het publieke debat over rol van het hulpje van Sinterklaas.

Categorie:
Tag(s):