dinsdag, 3. december 2013 - 8:23 Update: 03-07-2014 0:47

Verhagen hoopt op meer orders door aanschaf JSF

Foto van JSF toestel modelbouw | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Maxime Verhagen gaat Nederlandse bedrijven steunen bij het binnenhalen van orders voor de productie en het onderhoud van de F-35 (Joint Strike Fighter).

Verhagen wordt bijzonder vertegenwoordiger voor de Nederlandse defensie-industrie. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) dinsdag 3 december 2013 aan de Tweede Kamer.

Kansen voor Nederlandse industrie

'De productie en het onderhoud van de JSF bieden kansen voor de Nederlandse industrie,' aldus Kamp. 'Met zijn brede ervaring kan Verhagen de bedrijven helpen opdrachten binnen te halen.' Verhagen - eerder minister van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken - zal optreden als boegbeeld voor de Nederlandse overheid en industrie om bij relevante bedrijven in de Verenigde Staten op hoog niveau deuren te openen en Nederlandse bedrijven te steunen bij het binnenhalen van orders. Zo gaat hij onder meer bedrijvenmissies naar de Verenigde Staten leiden en is hij aanspreekpunt voor bedrijven die ondersteuning wensen bij hun contacten met Amerikaanse bedrijven.

Werkgelegenheid en omzet

De ontwikkelingsfase van de F-35 heeft tot nu toe circa 1.600 arbeidsjaren opgeleverd en een omzet van ruim 400 miljoen dollar. De productiefase kan volgens de betrokken Nederlandse bedrijven tussen de 8 en 10 miljard dollar aan omzet en in totaal circa 52.000 arbeidsjaren opleveren. Het onderhoud kan volgens die industrie twee keer zoveel opleveren, zo’n 16 tot 20 miljard euro. De productie- en instandhouding kan bij elkaar 110- tot 140.000 bruto arbeidsjaren opleveren.

Provincie: