woensdag, 29. mei 2013 - 9:13 Update: 03-07-2014 0:57

Verheijen begrijpt niets van selectiebeleid Jong Oranje

foto van oranjeelftal | fbf
Foto: Greenpeace

(ElfVoetbal) "Jong Oranje is geen opleidingselftal meer. Nu wordt er gezegd dat het goed is voor de ontwikkeling van die jongens, maar veel van hen hebben er al een lang seizoen opzitten."

Raymond Verheijen, de bekendste inspanningsfysioloog van ons land, maakt zich zorgen. "Na het EK hebben de spelers twee weken vakantie en dan moeten ze zich weer melden bij hun club. Vervolgens volgt er opnieuw een lang sezoen en dan het WK. Je bent dan misschien nog wel fit, maar de frisheid is weg", vertelt hij tegenover Metro.

Woorden die tegen worden gesproken door bondscoach Cor Pot van Jong Oranje. "Daar zit een seizoen tussen. De competitie moet je vergeten. Dat is voor de clubs. Misschien vindt Raymond Verheijen van wel, maar ik denk niet dat het te zwaar is."

Vooral het selectiebeleid stuit Verheijen, tegenwoordig werkzaam voor de voetbalbond van Armenië, tegen de borst. Vooral omdat twaalf A-internationals zijn meegereisd naar Israël, waar het EK op 5 juni van start gaat. "Bij die jongens moet je kijken wat hun belasting dit seizoen is geweest en aan de hand daarvan zou je er een paar kunnen selecteren."

"Ik heb de indruk dat bijvoorbeeld Duitsland en Spanje dit beter hebben gedaan. Er wordt gezegd dat dit een generale is voor Brazilië, maar dan moet je ook Louis van Gaal voor de groep zetten. Nu wordt er op twee gedachten gehinkt." Sowieso begrijpt hij de gewijzigde aanpak van de KNVB niet.

"Een jaar of tien geleden werd het hele beleidsplan omgegooid. Opeens werden er doelstellingen bepaald. Het halen van een halve finale of finale werd belangrijker dan de individuele ontwikkeling van een speler. Hierdoor worden er nu ook andere spelers geselecteerd; jongens met meer fysiek, die ouder zijn."

Verheijen verrichte onderzoek. "Sinds de beleidsverandering vindt er een veel grotere 'geboortemaandeffect' plaats bij de selectieprocedure. Vroeger werden er uit elke maand evenveel spelers geselecteerd, nu worden er vooral spelers uit januari, februari en maart opgeroepen."

Volgens de inspanningsfysioloog schiet het grote Oranje helemaal niets met het komende EK en het nieuwe beleid van de KNVB op. "Voor 2002 werd er bijna op ieder eindtoernooi wel structureel de laatste vier gehaald. Sindsdien hebben we alleen in 2010 de finale gehaald en daar kwam ook nog eens het nodige portie geluk bij kijken."

Categorie: