vrijdag, 24. mei 2013 - 13:45 Update: 03-07-2014 0:57

Verkoop pingegevens Equens voorlopig van de baan

Foto van pinapparaat kledingwinkel | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Equens staakt tot nader order alle voorgenomen activiteiten voor het uitbrengen van marketing rapporten over het pingedrag van groepen klanten.

'Aanleiding voor dit besluit is de maatschappelijke onrust die is ontstaan bij aankondiging dat Equens marketing rapporten op de markt wil brengen die retailers inzicht geeft in het bestedingsgedrag van groepen klanten', meldt Equens vrijdag.

De data in deze rapporten zijn een strikt geanonimiseerde afgeleide van transactiegegevens. Deze data kunnen worden ingezet om de bedrijfsvoering van winkeliers beter te sturen en bijvoorbeeld te bepalen welke marketingactiviteiten het meeste effect hebben op bestedingen.

Hoewel het product van Equens bedrijven op een integere manier - met respect voor de privacy van pashouders - adviseert is er toch grote bezorgdheid ontstaan.  Ook het feit dat de data niet herleidbaar zijn tot individuele pashouders heeft deze bezorgdheid niet kunnen voorkomen.

Equens heeft op een open en transparante manier haar plannen bekend gemaakt, waarbij zij zo zorgvuldig mogelijk afwegingen heeft gemaakt. Nu blijkt dat de plannen toch tot maatschappelijke ontrust leiden, heeft Equens besloten opnieuw met betrokken stakeholders in overleg te treden.

'Alléén in het geval dat alsnog een breed maatschappelijk draagvlak tot stand komt zullen verdere stappen worden overwogen', aldus Equens.

Provincie: