zaterdag, 22. juni 2013 - 9:03 Update: 03-07-2014 0:56

Verkoopprijs gestolen eindexamens lag tussen de 20 en 250 euro

Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Uit het politiedossier dat door het Algemeen Dagblad (AD) werd ingezien blijkt dat de examendieven op de Ibn Ghaldoun school wel vijf keer gewoon overdag onder schooltijd hebben ingebroken.

Ook blijkt dat docenten bij het uitdelen van de examenopgaven gemerkt hebben dat de pakketten geopend waren geweest. Dit schrijft het AD zaterdag.

Bezemkast
Via een dakluik kwamen de dieven binnen in de kluiskamer van de school: de bezemkast met verzwaarde deur.  Leerlingen en een huiswerkbegeleider zouden het gekraak van het luik dat geforceerd werd, gehoord hebben. Na de diefstal werden de examens mee naar huis genomen en werden ze gekopieerd. Daarna werden de pakketten met superlijm weer dichtgelijmd en teruggelegd in de kluis.

Verkocht voor 250 euro
De dieven doken vervolgens de bibliotheek in om de antwoorden te vinden op de examenvragen. De gekopieerde examens werden verkocht voor bedragen tussen de 20 en 250 euro, aldus de krant. De examens zouden niet alleen in Rotterdam zijn verkocht, maar ook in Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Volgens het dossier bleef de diefstal niet helemaal onopgemerkt en hadden leraren tijdens het uitdelen van de eindexamens in de gaten dat de verzegelde pakketten eerder al waren geopend. De aangehouden scholieren hebben verklaard dat de docenten daardoor zichtbaar in paniek raakten, maar de schoolleiding heeft niets over onregelmatigheden op de examendagen bij de Inspectie voor het Onderwijs gemeld.

Voor betrokkenheid bij diefstal zou behalve de zoon van natuurkundeleraar nog de zoon van een systeembeheerder zijn aangehouden. Tot nu toe zijn er in totaal 8 verdachten, voornamelijk leerlingen van de school, opgepakt.

De fraude kwam uiteindelijk aan het licht op de avond voor het allerlaatste eindexamen, het VWO-examen Frans. Dat examen verscheen op internet met een begeleidende brief erbij dat er nog veel meer examens uitgelekt waren.

Provincie: