maandag, 18. februari 2013 - 11:43 Update: 03-07-2014 1:02

Verlof Dutroux afgekeurd

Verlof Dutroux afgekeurd

Marc Dutroux krijgt geen verlof onder elektronisch toezicht. Dat heeft de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank maandagmiddag beslist.

Volgens de strafuitvoeringsrechtbnk ontbrak het Dutroux aan 'resocialisatieperspectief'. Dutroux deed het verlofverzoek, waarbij hij dan een enkelband zou moeten dragen, in de zoveelste poging om weer eens een stap buiten de gevangenismuren te kunnen zetten. De moeder van Dutroux heeft in een interview met het tijdschrift Le Soir gezegd dat ze hoopt dat haar zoon nooit vrijkomt. Jeannine L. (78) in Le Soir: 'Het is een recidivist in hart en ziel. Dat heeft hij al gans zijn leven bewezen.'

Jeannine L. geeft aan dat haar zoon geen realiteitszin heeft en geen verantwoording voor zijn daden draagt. 'Marc is niet klaar om te worden vrijgelaten omdat hij de verantwoordelijkheid voor zijn daden altijd bij anderen wil neerleggen.' Tegen Le Soir: 'Hij zal opnieuw een groep van mensen vormen die voor hem zullen werken. Hij zal nieuwe delicten plegen.' Volgens de Belgische wet kunnen veroordeelden hun straf buiten de gevangenis ondergaan. Zij worden dan onder meer door elektronische middelen gecontroleerd en moeten over een adres beschikken. Kenners gaven al eerder aan dat de kans dat Dutroux met een elektronische enkelband uit de gevangenis zou mogen heel klein was.

Voor Dutroux zit er nu niets anders op dan een jaar te wachten en kan hij pas dan weer opnieuw een aanvraag doen voor verlof met een enkelband.

Rijk
Marc Dutroux is inmiddels één van de rijkste gedetineerden in Nijvel, zo meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN) maandag. De man die tot een levenslange gevangenisstraf en tbs is veroordeeld voor verkrachting, ontvoering, marteling en moord van minderjarige meisjes belegt al jaren op de beurs. De winsten die hij daarmee binnenhaalt, stort hij op de rekening van zijn zoon, zodat de families van de slachtoffers en de nabestaanden er geen  beslag op kunnen leggen.

Om de beurskoersen goed te kunnen volgen, heeft Dutroux een abonnement op drie kranten en magazines. Bovendien belt hij vanuit de gevangenis drie keer per dag met zijn zoon, aldus HLN. Marc Dutroux verdient veel geld met het beleggen, maar zijn slachtoffers en de nabestaanden hebben nog geen cent gezien van de schadevergoeding die Dutroux van de rechter aan hen moet betalen.

Provincie: