dinsdag, 22. oktober 2013 - 7:53 Update: 03-07-2014 0:50

Vermist PVDA-raadslid dood aangetroffen in Spanje

Ramon Smits Alvarez | Politie
Foto: Politie

In een Spaanse rivier, zo'n 15 km van Santiago de Compostella is het lichaam gevonden van het vermiste Amersfoortse PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez.

Dit melden verschillende media dinsdag op basis van berichtgeving in de Spaanse krant La Voz de Galicia.  Smits Alvarez is afkomstig uit Carballo in Galicië. Er werd internationaal naar hem gezocht, nadat hij 12 dagen geleden verdween. Op die dag heeft hij ook 4000 euro opgenomen uit de partijkas van de PvdA. Zijn telefoon en iPAd liet hij thuis. Hij was een van de kandidaten voor het lijsttrekkerschap bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort.

De Spaanse krant meldt dat de 34-jarige Ramon Smits Alvarez zijn vrouw heeft gebeld om te zeggen dat hij zich van het leven ging beroven. Ook zou hij de politie hebben gebeld, maar die kwam te laat om de actie te voorkomen.

Tijdens zijn verdwijning kwam aan het licht dat  Ramon Smits Alvarez, in tegenstelling tot wat hij op zijn CV meldde, al sinds eind 2010 niet meer werkte voor verzekeraar Agis. Hij was in de race om lijsttrekker van de PvdA in Amersfoort te worden. Volgens het AD/Amersfoortse Courant zijn er vermoedens dat zijn verdwijning verband hield met het uitlekken van een vertrouwelijk dossier over het functioneringsgesprek van burgemeester Bolsius eind vorig jaar. De recherche zou volgens die krant onlangs de computer van de PvdA in beslag hebben genomen en onderzocht. Dit meldt De Stad Amersfoort.nl op de site.

RTV-Utrecht-verslaggever Martin de Wit, meldt vanuit Spanje dat Smits Alvarez  erg populair was in Galicië en daar ook politiek actief was. Hij had veel familie in Carballo en de omliggende plaatsjes en de bevolking leefde erg mee met de verdwijning. Martin de Wit over de situatie in Spanje: 'Mensen vinden het verschrikkelijk hier wat er aan de hand is.'