maandag, 14. oktober 2013 - 13:35 Update: 03-07-2014 0:50

Verscherpt toezicht ex-overvallers verlaagt kans op herhaling

Foto van overval op bank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De kans op recidive bij overvallers is met meer dan 50% groot.

'Om dat terug te dringen hebben overvallers die hun gevangenisstraf er op hebben zitten sinds vorig jaar te maken met verscherpt toezicht’, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag.

Politie en reclassering kregen extra middelen om overvallers die vrijkomen beter te controleren en beter te begeleiden. De resultaten zijn ronduit positief. Dat meldt het e-magazine ‘Aanval op overval’.  Dit magazine, een uitgave van het ministerie van Veiligheid en Justitie, is gericht op gewelddadige vermogenscriminaliteit. 

Hoge prioriteit
Overvallen kunnen overal plaatsvinden. Denk aan een overval op een winkel, horecagelegenheid of bedrijf. Maar ook straatroof en woningovervallen komen vaker voor. De aanpak van gewelddadige overval criminaliteit is een beleidsprioriteit voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid. In 2011 is in dat kader het Programma Gewelddadige Vermogenscriminaliteit (PGVC) van start gegaan.

De aanpak van overvallers heeft voor Reclassering Nederland ook een hoge prioriteit. Door verscherpt toezicht met behoud van perspectief levert Reclassering Nederland haar bijdrage aan de kabinetsdoelstelling ten aanzien van overvallers.

Gezamenlijke aanpak
Reclassering Nederland heeft het initiatief genomen om samen met alle ketenpartners die betrokken zijn bij de overvalleraanpak een gezamenlijke aanpak overvallers op te stellen, met concrete afspraken. Sluitende afspraken zijn immers een voorwaarde om tot een gerichte aanpak te komen.

Veroordeelde overvallers komen bij de reclassering onder het zwaarste toezichtniveau, vaak gekoppeld aan vrijheid beperkende maatregelen zoals elektronische controle.  Daarnaast krijgen overvallers als bijzondere voorwaarde vaak een gedragstraining opgelegd.