woensdag, 12. juni 2013 - 9:43 Update: 03-07-2014 0:56

Verspreiding mazelen onder vooral streng gelovigen

foto van koorts mazelen | fbf
Foto: fbf

Sinds eind mei verspreidt mazelen zich in de Biblebelt.

Er zijn lokale uitbraken rondom reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard. Daarnaast zijn er ook enkele patiënten gemeld in Zeeland, het Groene Hart en de Utrechtse Heuvelrug. Gezien de lage vaccinatiegraad, vanwege het strenge geloof, in de Biblebelt is het aannemelijk dat de ziekte zich de komende tijd verder gaat verspreiden onder ongevaccineerde kinderen in deze regio. De meeste mensen zijn goed beschermd tegen mazelen door vaccinatie of omdat zij eerder mazelen hebben gehad.

Op dit moment zijn er ruim 30 patiënten met mazelen gemeld. Het werkelijke aantal patiënten is waarschijnlijk veel hoger omdat niet alle patiënten naar de huisarts gaan. De huisartsen en consultatiebureaus in het betreffende gebied zijn geïnformeerd door de GGD’en. Het RIVM monitort de verspreiding van de mazelen en houdt nauw contact met de GGD’en.
 

De afgelopen jaren zijn er verschillende uitbraken van mazelen in Europa geweest, onder andere in Wales, Engeland en Frankrijk. In 1999/2000 was in Nederland de laatste mazelenepidemie. Deze epidemie voltrok zich voornamelijk in de Biblebelt.

 

 

Provincie:
Tag(s):