dinsdag, 9. april 2013 - 15:04 Update: 03-07-2014 1:00

Verwaarloosde runderen Lopikerkapel weggehaald

Foto van koe
Foto: fbf

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben 67 ernstig verwaarloosde runderen weggehaald bij een veehouder in Lopikerkapel.

De NVWA had vorige week al tegen de veehouder opgetreden omdat er 10 kadavers in de stal lagen en omdat er zoveel mest lag dat de dieren daar niet normaal konden staan. Omdat de boer niet heeft voldaan aan de eis om op korte termijn verder orde op zaken te stellen zijn alle dieren van de boer nu overgebracht naar een opvangadres.

In opdracht van de NVWA zijn de kadavers en de mest vorige week direct uit de stal verwijderd. Ook zijn alle dieren toen geïnventariseerd en beoordeeld door een dierenarts. Naar het oordeel van de dierenarts kon de boer zijn dieren houden als hij op zeer korte termijn zou zorgen dat de situatie voor de dieren verbeterde. Vandaag bleek tijdens een herinspectie dat de dieren weer in de mest stonden en dat er verder ook niets verbeterd was.

De dieren zijn daarom in overleg met de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken overgebracht naar een opvangadres voor de nodige medische verzorging en voeding. Alle kosten van de verzorging zijn voor rekening van de boer in Lopikerkapel.

Provincie:
Tag(s):