maandag, 6. mei 2013 - 8:12 Update: 19-09-2018 22:12

Vier verdachten criminele jeugdbende Den Haag aangehouden

Foto van celdeur met bewaarder | EHF
Foto: EHF
Den Haag

Met de aanhouding van vier verdachten in de leeftijd van 19-23 jaar verwachten de politie en het Openbaar Ministerie een einde te hebben gemaakt aan een reeks van inbraken in de regio Den Haag en omstreken.

De recherche van het wijkbureau Overbosch startte begin dit jaar een onderzoek naar een reeks woninginbraken. Directe aanleiding was de aanhouding van enkele  woninginbrekers eind vorig jaar in Voorschoten. Het onderzoek leidde tot zicht op de vier verdachten die woensdag 1 mei op diverse plaatsen in Den Haag werden aangehouden. Politieagenten verrichtten onder leiding van de rechter-commissaris op zes locaties in Den Haag huiszoekingen. Daarbij werden diverse goederen aangetroffen waarvan het rechercheteam vermoedt dat deze van diefstal afkomstig zijn. De politie sluit niet uit dat de nu aangehouden verdachten vrijwel dagelijks inbraken pleegden waarbij de buit sieraden, i-Pads, fototoestellen en cash geld betrof. Bij twee van de aangehouden verdachten (19 en 23 jaar) zijn diverse goederen aangetroffen, die mogelijk aan de woninginbraken te koppelen zijn.

Voorgeleiding

De vier verdachten zijn vrijdag 3 mei voorgeleid aan de rechter-commissaris die de hechtenis van het viertal met 14 dagen verlengde. Politie en justitie sluiten meerdere aanhoudingen niet uit. Het onderzoek gaat de komende periode onverminderd door.

Prioriteit op woninginbraken

De politie en het Openbaar Ministerie hebben de aanpak van woninginbraken tot prioriteit verheven en investeert veel in het oplossen van deze zaken.
U kunt helpen het aantal woninginbraken in de wijk terug te dringen. Bel altijd 1-1-2 als u in de buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde of verdachte situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. De interesse van de politie gaat vooral uit naar personen die niet in uw
buurt thuishoren en opvallen door meer dan normale aandacht voor de huizen en/of de omgeving. Met de politiemeldkamer zijn afspraken gemaakt om direct een surveillance-eenheid te sturen in geval van ontdekking van een woninginbraak of verdenking daarvan.

Criminele jeugdgroepen

Om de strafrechtelijke activiteiten van criminelen jongeren groepen in kaart te brengen, werken agenten van meerdere bureau's samen. Het vermoeden bestaat dat de verdachten hun activiteiten niet beperken tot de buurt waar zij wonen, maar ook regionaal en zelfs landelijk opereren. De agenten worden ondersteund vanuit een speciaal informatieknooppunt, waar informatierechercheurs zoveel mogelijk informatie over de groepsleden verzamelen, bundelen en analyseren.

Voorkomen

Behalve de strafrechtelijke aanpak van de criminele groepsleden zet de politie zich samen met andere instanties - waaronder de gemeente Den Haag en de Reclassering - ook in om te voorkomen dat jongeren uit de buurt zich bij de criminele groepering aansluiten. Zij richten zich onder meer op  jongere gezinsleden van groepsleden. Ook criminele jongeren kunnen behalve op een harde strafrechtelijke aanpak rekenen op zorg. Op die manier moet worden voorkomen dat zij in herhaling vallen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: