dinsdag, 6. augustus 2013 - 17:02 Update: 03-07-2014 0:54

Vijf honden in beslag genomen na doodbijten hangbuikzwijn en kippenkuikens

Foto van hondenkop | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De politie heeft maandagochtend bij een woning in Augustinusga vijf honden in beslag genomen.

Agenten namen poolshoogte nadat er een melding binnenkwam dat een hangbuikzwijn gebeten werd door honden.

Eenmaal bij de woning hoorden ze het hangbuikzwijn krijsen en zagen ze dat het dier een moddersloot ingedreven was en daar werd aangevallen door een hond. De hond liet los na geschreeuw van de agenten. Er was een tweede hond bij die ook door het geschreeuw werd weggejaagd. Het oor van het zwijn was aangevreten. De hondengeleider kwam ook ter plaatse en in overleg met het Openbaar Ministerie werden de loslopende honden in beslag genomen.

De hulp van de brandweer werd ingeroepen om het beest uit de sloot halen en om hem schoon te maken. De overige verwondingen bleken gelukkig mee te vallen. Het hangbuikzwijn is voor verzorging naar een opslaghouder gebracht. Korte tijd later hoorden agenten een tweede varken krijsen. Dit varken was ernstig gewond aan de kop. Een toegesnelde dierenarts gaf aan dat het dier uit zijn lijden verlost moest worden. De hondengeleider heeft dit in overleg met de dierenarts gedaan.

De twee honden die de hangbuikzwijnen gebeten hebben, werden door de hondengeleider verdoofd zodat ze rustig meegenomen konden worden. Drie andere honden konden rustig gevangen worden. Alle honden werden overgebracht naar een pension. Tenslotte bleek dat de honden ook nog een aantal kippenkuikens hadden doodgebeten. De bewoner is eigenaar van zowel de honden, de kuikens als de hangbuikzwijnen. Op het moment dat dit gebeurde, was hij niet aanwezig. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt in het kader van de dierenwelzijnswet.

Provincie:
Blik op 112: