woensdag, 17. juli 2013 - 19:01 Update: 03-07-2014 0:54

Vijftien jaar cel voor ombrengen bejaarden vijftien jaar geleden

Foto van rechtbank Parnassusweg | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De twee mannen die vijftien jaar geleden een bejaarde man (79) en vrouw (73) op brute wijze om het leven hebben gebracht, zijn veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag beslist.

De twee wilden inbreken in de woning, maar troffen daar beide slachtoffers aan. De rechtbank houdt beide daders verantwoordelijk voor de gruwelijke wijze waarop zij twee vitale oudere mensen in hun eigen woning met klappen en messteken om het leven gebracht.  

De rechtbank acht, in navolging van de officier van justitie, niet bewezen dat de daders de vooropgezette bedoeling hadden het echtpaar te doden. Zij werden onverwacht met de bewoners geconfronteerd en handelden vervolgens in de paniek die daaruit ontstond. Zij gebruikten messen die zij in de woning aantroffen. Van voorbedachte raad was volgens de rechtbank geen sprake.

In beginsel acht de rechtbank de door de officier van justitie geëiste gevangenisstraf van twintig jaar op zijn plaats. Dit is de maximum gevangenisstraf die in 1997 gold. De rechtbank houdt er echter rekening mee dat de daders destijds 19 jaar oud waren en dat zij allebei na aanhouding en opnieuw ter terechtzitting oprecht berouw hebben getoond.

Provincie:
Tag(s):