maandag, 4. november 2013 - 17:08 Update: 03-07-2014 0:49

Virtueel tienjarig meisje lokt pedos in de val

foto van sweetie | Terre des Hommes
Foto: Terre des Hommes
Amsterdam

Terre des Hommes slaat alarm over webcam kindersekstoerisme: een relatief onbekend, maar snel verspreidende vorm van kinderuitbuiting die alleen al in de Filippijnen tienduizenden slachtoffers eist.

In minder dan tweeënhalve maand konden onderzoekers van Terre des Hommes meer dan duizend volwassenen identificeren die bereid waren om jonge kinderen in ontwikkelingslanden te betalen voor seksuele handelingen voor de webcam.

Virtueel meisje

Met behulp van een virtueel Filippijns meisje konden onderzoekers volwassenen traceren in meer dan 65 landen, waaronder in Nederland. Het videomateriaal van de kindermisbruikers is inmiddels aan de politieautoriteiten overhandigd. Om aan te tonen hoe volwassenen ongestoord hun gang kunnen gaan en hoe gemakkelijk het is om hen te traceren heeft Terre des Hommes zich in de schoenen van een 10-jaar oud Filippijns meisje geplaatst.

Sweetie

Met behulp van nieuwe technologie ontstond het virtuele karakter Sweetie dat onderzoekers van Terre des Hommes konden gebruiken in hun contact met webcam kindersekstoeristen. In een afgelegen pand in Amsterdam begaven de onderzoekers zich in openbare chat rooms. In korte tijd werd het virtuele meisje door tienduizenden misbruikplegers benaderd voor webcam seks. Terwijl de misbruikplegers contact hadden met Sweetie, konden onderzoekers informatie over de mannen opzoeken via hun profielen op sociale media.

Met een wereldwijde petitie roept Terre des Hommes de internationale autoriteiten op om proactieve onderzoeksmiddelen in te zetten om zo een einde te maken aan webcam kindersekstoerisme.

Onderzoek

De politie en het Landelijk Parket hebben de beelden volgens de NOS nog niet bekeken. Mogelijk kan de manier van werken van Terre des Hommes als uitlokking worden gezien, in dat geval is het juridisch lastig om vervolging in te stellen.