dinsdag, 22. oktober 2013 - 13:02 Update: 03-07-2014 0:50

VN gooit mogelijk roet in Nederlands Sinterklaasfeest

foto van Sinterklaas en kind | fbf archief
Foto: fbf archief
Brussel/Den Haag

Nederland moet stoppen met het Sinterklaasfeest omdat 'Zwarte Piet een terugkeer is van de slavernij'. Dat zegt Prof. Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties en hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet vanavond in EenVandaag.

Volgens de werkgroep is de Nederlandse Piet een terugkeer naar de slavernij en dat in de 21ste eeuw. Men vindt dat het kinderfeest moet stoppen, aldus de Jamaicaanse Shepherd. De Verenigde Naties zijn een onderzoek gestart naar Zwarte Piet naar aanleiding van binnengekomen klachten dat het fenomeen racistisch zou zijn. Zelf is mensenrechtenonderzoeker van de VN zwart. ''Als ik in Nederland zou wonen, zou ik me er tegen verzetten”.

Rutte

De voorzitter van de werkgroep roept premier Rutte op om een eind te maken aan het sinterklaasfeest. “De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep dat deze gewoonte in stand houdt.” Rutte zei eerder deze week nog ''dat een Piet, het hulpje van Sinterklaas, nou eenmaal zwart is''. Binnenkort bezoekt de werkgroep Nederland om zelf het sinterklaasfeest mee te maken. Wat Shepherd betreft is het ook meteen de laatste keer dat het feest gevierd wordt. “Wat is er mis met 1 Santa Claus, waarom twee Santa Clauses?”.

Provincie: