dinsdag, 24. december 2013 - 18:30 Update: 03-07-2014 0:46

VNO-NCW ook tegen bonusplafond van Dijsselbloem

Foto van euro biljet 500 | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Ook VNO-NCW keert zich tegen het wetsvoorstel Beloningsbeleid financiële ondernemingen van minister Dijsselbloem van Financiën. Dit heeft VNO-NCW laten weten.

De ondernemingsorganisatie heeft begrip voor het streven naar een beheerst beloningsbeleid in de financiële sector, maar vindt dat een zaak van de ondernemingen zelf.

'Arbeidsvoorwaardenvorming is aan werkgevers en werknemers', schrijft VNO-NCW in een brief waarmee de organisatie op het wetsvoorstel reageert.

Gekunsteld 
Volgens de ondernemingsorganisatie legt een 'gekunstelde' verhouding tussen variabele en vaste beloning, de variabele beloning mag hooguit 20 procent zijn, een beperking op aan de bedrijfsstrategie. Het beloningsbeleid stelt bedrijven in staat om op het juiste moment de juiste mensen aan te trekken, te behouden en te motiveren. 

Hoger vast loon 
VNO-NCW stelt daarnaast dat beperking van de variabele beloning leidt tot een hoger vast loon. Dat brengt met zich mee dat werkgevers minder kunnen besparen op de loonkosten in slechte tijden. Ook is er dan niet altijd een direct verband tussen prestatie en beloning. 

Vestigingsklimaat verslechtert
De Nederlandse aanscherping zal verder leiden tot een ongelijk Europees speelveld en verslechtering van het vestigingsklimaat voor financiële ondernemingen in Nederland, aldus de ondernemingsorganisatie. De realisering van een Europese bankenunie zal er niet mee gediend zijn.