maandag, 24. juni 2013 - 9:51 Update: 03-07-2014 0:55

Voeding in Nederland relatief goedkoop

foto van eten | fbf
Foto: fbf
Den Haag

In Nederland zijn voedingsmiddelen iets goedkoper dan gemiddeld in de Europese Unie. De prijs van sigaretten ligt iets boven en die van alcohol iets onder het gemiddelde. In de meeste populaire vakantielanden zijn de boodschappen duurder dan in Nederland, maar alcohol en sigaretten zijn vaak goedkoper. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2012 waren voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken in Nederland 10 tot 15 procent goedkoper dan in België, Duitsland en Frankrijk. De prijzen van deze producten in Nederland zijn de laagste van Noordwest-Europa en liggen net iets onder het gemiddelde prijsniveau van de Europese Unie. In het goedkoopste land, Polen, lagen de prijzen voor voeding en niet-alcoholische dranken bijna 40 procent onder het EU-gemiddelde. In Denemarken, het duurste land, ruim 40 procent daarboven.
Prijzen van alcohol en sigaretten variëren sterk
Het prijsniveau van zowel sigaretten als alcoholische dranken varieert sterk binnen Europa. Dit wordt vooral veroorzaakt door accijnzen. In Nederland zijn sigaretten net iets duurder en alcohol iets goedkoper dan het EU-gemiddelde. Sigaretten zijn het duurst in Ierland, waar ze ongeveer twee keer zo veel kosten als gemiddeld. In Hongarije ligt de prijs 48 procent onder het EU-gemiddelde. Alcohol is het goedkoopst in Bulgarije en veruit het duurst in Finland.
Voeding in de meeste vakantielanden duurder
De prijs van boodschappen ligt in de meeste populaire vakantielanden hoger dan in Nederland. Alleen in Spanje zijn de prijzen lager. Voor alcoholische dranken betaal je in Duitsland, Frankrijk en Spanje minder dan in Nederland. In Griekenland is alcohol 36 procent duurder, maar zijn sigaretten 31 procent goedkoper dan in Nederland.

Categorie:
Tag(s):