donderdag, 13. juni 2013 - 8:58 Update: 03-07-2014 0:56

Voedselfraude nauwelijks gemeld

Foto van vlees in supermarkt | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Voedselfraude nauwelijks gemeld
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Er komt veel vaker fraude met voedsel voor in Nederland dan er bij de Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) wordt gemeld. Dit schrijft de NOS donderdag.

Het voedsel in de winkels wordt regelmatig getest, maar wanneer blijkt dat er iets anders in zit dan op het etiket vermeld staat, wordt hiervan nauwelijks melding gemaakt bij de NVWA. In de afgelopen twee jaar zij er maar zes meldingen van fraude gedaan. Uit onderzoek door de NOS blijkt dat er veel vaker fraude wordt geconstateerd.

Voorzitter van de branchevereniging van de levensmiddelen industrie zegt niet te weten hoe vaak er gefraudeerd wordt met etiketten 'Productintegriteit heeft weinig aandacht gekregen in de keten. Voedsel hierop laten testen gebeurt niet overal. Dat verbaast me, de risico's zijn niet systematisch in kaart gebracht. De inschatting van veel producenten was altijd: het zit goed, er wordt niet gefraudeerd.'

Een oud medewerker van de NVWA zegt dat er geen prioriteit ligt op de aanpak van voedselfraude. Volgens hem is dat helemaal wegbezuinigd. 

Provincie:
Tag(s):