dinsdag, 10. december 2013 - 11:39 Update: 03-07-2014 0:47

Volkert van der G. vermomd op proefverlof

Foto van Volkert van der G. | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Vanaf 1 februari 2014 tot aan zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei 2014 moet staatssecretaris Teeven maandelijks proefverlof verlenen aan Volkert van der G.

Dat heeft de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaalt. 

Staatssecretaris Teeven liet dinsdag in een eerste reactie weten dat hij deze uitspraak eerst nog nader moet bestuderen maar de conclusies van de RSJ laten weinig ruimte. Het verlof is een aantal maal geweigerd door de directeur van de inrichting en de staatssecretaris. Het standpunt van de staatssecretaris in deze zaak is dus bekend.

Het betreft een rechterlijke uitspraak en die zal zoals gebruikelijk worden opgevolgd. Tegelijkertijd is de staatsecretaris verantwoordelijk voor een veilige verlofverlening en de voorwaarden rondom zo’n verlof. Daar zal de staatsecretaris dus eerst naar kijken voordat hij een definitieve uitspraak kan doen.

Vermomd
Wanneer Volkert op proefverlof zal gaan en op welke loctie wordt uit veiligheidsoverwegingen geheim gehouden. Ook zal Volkert zich waarschijnlijk vermommen om niet herkend te worden op straat. Ook zal de duur van het verlof niet de gebruikelijke 60 uur zijn maar maximaal 24 uur.

Bedreigingen
De inlichtingen- en opsporingsdiensten hebben naar aanleiding van diverse bedreigingen die richting van der G. zijn geuit onderzoek verricht naar de achtergrond. Hierbij zijn familieleden van de bedreigers benaderd door de politie en zijn er vragen gesteld om een inschatting te kunnen maken of er eventueel gevaar dreigt.